Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2006:46
av Roland Johansson
 
 
Mål och måluppfyllelser i årsredovisningen 2005
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att i kommande målskrivningar ge församlingsutveckling en mer framträdande roll samt att reflektera över om information och insamling skall vara en eller två avdelningar i framtiden.

Motivering

I Bilaga 1 Redovisning av måluppfyllelse finns många intressanta mål. Redovisningen visar Måluppfyllelse enligt plan, Avvikelser från måluppfyllelse eller om Målet stryks.

Kyrkomötet beslutar om inriktning på arbetet inom Svenska kyrkan. Kyrkostyrelsen eller den nämnd/styrelse som har det direkta ansvaret för verksamheten formulerar sedan de konkreta verksamhetsmålen, så kallade effektmål. Under 2005 fanns 80 beslutade effektmål. 70 procent kan hänföras till nationella mål och 30 procent till internationella men där naturligtvis mycket berör arbetet hemma i Sverige.

Många mål handlar om insamling av pengar och i texten står bl.a.: ”Insamlingsarbetet är ett av de viktigaste sammanhang där Svenska kyrkan på nationell nivå kommunicerar med stora målgrupper.”

Mål 11 som är markerat med Avvikelse från måluppfyllelse säger: ”År 2005 skall 80 procent av svenska folket känna till Lutherhjälpen. 70 procent av dem skall vara positivt inställda till verksamheten.” Det innebär drygt 5,5 miljoner svenskar.

Mål 14 som är markerat med Målet stryks säger: ”År 2006 skall Lutherhjälpen ha minst 58 000 aktiva enskilda givare som givit minst en gåva de senaste 18 månaderna.”

Är det realistiskt att bearbeta en så stor marknad när endast ca 1 procent är aktiva givare. Eller ger de 99 procenten så mycket att bearbetningen är lönsam.

Eller är bearbetningen för att få Lutherhjälpen känd ett bra, kanske det bästa sättet, att ”levandegöra evangelium i vår tid” som är ett huvudmål.

Jag vill med ovanstående exempel bl.a. peka på att insamlingsarbetet kanske fått för stort utrymme i målarbetet. Är det kanske ett misstag att slå ihop information och insamling i en enhet på kyrkokansliet?

Bland många mycket viktiga och intressanta mål vill jag lyfta fram nr 67: ”Att bidra till församlingslivets utveckling på områden och i projekt som stiften efterfrågar och att tillsammans med stiften utveckla mötesplatser och arbetsformer som på ett relevant och effektivt sätt stöder arbetet kring frågor, som rör församlingsutveckling.”

Ordet utveckling och då specifikt i samband med församlingsutveckling förekommer inte så ofta i de olika målen. Ändå torde det vara en av de viktigaste frågorna för kyrkans framtid.

Därför föreslås att församlingsutveckling får en mer framträdande roll i kommande målarbete.

Sollentuna den 20 juli 2006

Roland Johansson

Previous PageAlla motionerNext Page